Početna stranica / ABR - Terapija / Zašto ABR? / ABR u perspektivi / Klasični zdravstveni sistem / 

ABR u Perspektivi – Klasicni Zdravstveni Sistem

Sledeca lista je predstavljena na internacionalnoj konferenciji za cerebralnu paralizu u Sidneju Australija ferbruara 2009. od strane vodecih svetskih specijalista. Ona istice perspektivu medicinske zajednice u tretmanu deteta sa cerebralnom paralizom petog stepena.

Uraditi prave stvari u pravo vreme

Preveli smo listu kako bi je bolje razumeli:

 • Adductor releases- hiruski zahtev kojim se opustaju aduktori nadkolenice
 • Botox calf muscles- inekcije botulenskog toksina – nervni toskin koji se ubrizgava u listove
 • Botox Uls-Botulinske toksicne injekcije za spasticne gornje ekstremitete
 • VDRO’s- Varusna Detorijacijona Osteotomija- operacija koja podrazumeva rotaciju kukova
 • R/O blades plates- Operacija kukova koja podrazumeva ugradnju metalnih plocica kako bi se povecala povrsina acetabuluma
 • STR’s- Soft tissue releases- hiruska intervencija ocuvanja misicne duzine
 • Botox-sledeca doza innjekcija-da bi se sprecila dalja luksacija kuka
 • ITB pump- baklofen pumpa- metalna pumpica koja se hiruski postavlja u abdominalni proctor I koja konstantno dozira baklofen(miorelaksant) unutar kicene mozdine
 • BIL Vulpius
 • Subtalar Fusion-stopalo se hiruski fiksira u neutralnom polozaju
 • Botox for drooling- inekcije botoksa direktno u lice
 • Salivary gland surgery- operacija na pljuvacnim zlezdama kako bi se zaustavila hipersalivacija
 • Spinal Fusion T3-L4- Kicmeni prsljenovi se hiruskli fuzionisu tako sto se torakalni treci prsljen spaja metalnim plocicama sa susednim prsljenovima sve do cetvrtog lumbalnog.
 • LLD- Produzavanje ekstremiteta- hiruska rekonstruktivna metoda produzenja udova
 • PO
 • Recurent left hip luxaction- jos jedan oblik VDRO operacije

Uzastopne invanzivne hiruske intervencije u kombinaciji sa stalnim I ponavljanim doziranjem toksicnih lekova sa teskim sporednim efektima I psihozama predstavljaju plan I strategiju tretmana tesko ostecenog deteta.

Uprkos velikih psiholoskih posledica kako deteta tako I roditelja , velikih financijskih troskova zdravstvenog sistema kao I upitnog zdravstvenog efekta, krajnji rezultat je predvidljiv I u sustini ostaje isti: dete je zarobljeno u korsetu, u protezama I motorizovanim kolicima- ona su oblikovana I fiksirana u takvu formu kroz ponavljane hiruske intervencije.

Masivni program po sistemu”uraditi prave stvari u pravo vreme”kako je napisano gore, moze da dovede roditelje u situaciju da se zapitaju koliko je narusen kvalitet zivota takve individue. Takodje vazno je napomenuti da pacijeti koji su podvrgnuti takvom tretmanu , cesto nisu sposbni da kazu kave negativne efekte dozivljavaju.

Da li to znaci da se kvalitet zivota deteta petog stepena ostecenja moze proceniti posmatranjem rendgenskog snimka nakon uspesne operacije.

ABR ima drugaciji pristup resavanjeu problema cak I naj teze ostecenim idividuama.

Ovaj pristup je dostupan roditeljima, rodbini I starateljima ali sustinski nije od koristi medicinskoj zajednici samo iz jednog prostog razloga: vremenski budzet.

Medicnska zajednica je suocena sa vremenskim limitima usled sistema na kome se zasniva medicinski sistem raspodele vremena. Vreme koje je na raspolaganju se moze meriti u minutima ili oko jednog sata u najboljem slucaju. Vremenski buzdet koji je potreban za sprovodjenje ABR metode jednostavno nije implemetiran u trenutni program zdravstvenog sistema.

ABR nudi osnovni kurs za takve pacijente. Mi se ne borimo sa spasticinim misicima invanzivnim merama vec polazeci od komletog stanja inividua I kroz sistematsko jacanje postizemo normalizaciju kopresivne slabosti (compressional weakness) , redukciju spasticiteta I pojavu el;emanate bazicnog nosenja tereta (basic weight bearing ).

ABR je neinvanzivna , nema medikamenata , nenapadna a na osnovu svega toga metoda koja ne pripada klasicnom medicinskom sistemu za tretiranje individua tezeg ili lakseg stanja.