Početna stranica / ABR - Terapija / Zašto ABR? / Kopresivna slabost / 

Kompresivna Slabost

Na ovim fotografijama su prikazane uobičajene životne činjenice koje su vidljive kod sve zdrave dece. Ovi su elementi toliko očigledni da se uzimaju sasvim zdravo za gotovo.
Na prvoj fotografiji, na kojoj dete sedi, vidimo da nema vertikalne kompresije grudnog koša niti trbušnog prostora.
Na drugoj fotografiji bi smo možda bili pomalo i iznenađeni kako dete lako “lebdi” na ruci osobe koja ga drži. U ovom primeru celu težinu deteta nosi grudni koš, ali ni grudni koš ni stomak ne menjaju oblik. Takođe, dete se u ovom položaju ne oseća neugodno.
Ono što kod zdravog deteta uzimamo zdravo za gotovo, ne javlja se u istom stepenu ili meri kod deteta sa mišićno-skeletnim poremećajem. Naprotiv, takva deca pokazuju blagu ili čak ekstremnu slabost cetralnih struktura tela.
Fotografije dece prikazane ispod odslikavaju i naglašavaju suštinski problem kojim se bavi ABR Metoda: unutrašnja kompesivna slabost kod deteta sa posebnim potrebama.

Deca prikazana na ovim i narednim fotografijama imaju različite oblike cerebralne paralize. Ona su iz raznih krajeva sveta –Azije, Evrope i Severne i Južne Amerike. Svako ovo dete prošlo je kroz najbolje tretmane koje im je mogla pružiti savremena zapadna medicina.Ono što je svoj ovoj deci zajedničko je da se, uprkos višegodišnjim programima intenzivnih fizičkih tretmana, grudni koš i stomak i dalje –sasvim ili delimično- urušavaju pod težinom tela. Unutrašnji slojevi podmišićnog mekog tkiva nisu dovoljno snažni da podrže spoljašnje strukture kostiju i mišića.Pogledajmo druge fotografije na kojima možemo videti da su pomenute slabosti vidljive već u prvim mesecima života.

Dete staro četiri meseca:

Kod starijeg deteta su vidljive slične slabosti grudnog koša i stomaka prilikom istog “testa letenja” (“Flight Test”).

 Kompesivna slabost je takođe vidljiva i horizontalno:

ili

Dete ne može da preraste ovu vrstu slabosti. Naprotiv – kao što se može videti kod prvog dečaka ( drugi red fotografija), stanje se pogoršava kako skelet raste i postaje srazmerno teži.

Slabost čak može da se ozbiljno očituje prilikom disanja.

U cilju poređenja pogledajmo zdravo dete:

beba

nedonošče

dete staro godinu dana

starije dete

Grudni koš se ne urušava u sedećem položaju niti pod težim opterećenjima kao što se može videti na testovima letenja prikazanim ispod:

Od prvih dana pa do kasnijih godina, grudni koš je snažan i ostaje snažan. Ne menja svoj oblik kada je izložen dodatnom pritisku ili opterećenju sopstvenog tela, niti kada trpi dodatni pritisak spolja.

Međutim, grudni koš i stomak kod deteta sa posebnim potrebama ne može da toleriše čak ni opterećenja koja dolaze iz same njegove strukture.  Ona popušta, kompresuje se ili se urušava. Ova kompresibilnost može biti potpuna – kao u slučaju dece sa teškom kvadriplegijom, ili delimično – kod dece koja boluju od diplegije ili hemiplegije, pa čak i kod dece sa poremećajima u razvoju poput autizma i ADHD-a.
Sve dok je kompesivna slabost prisutna, bilo koja terapija bazirana na fizičkim vežbama u najboljem slučaju daje ograničene rezultate. Deca sa nižim stepenom oštećenja (GMFCS –Nivo I i Nivo II) mogu naučiti kako da svoju oštećenu strukturu tela koriste na najbolji mogući način. Međutim, kod dece sa ozbiljnijim ograničenjima (GMFCS –Nivo III,IV,V) dodatna opterećenja koja se primenjuju kroz prisilno nošenje težine, prisilno istezanje ili program bazirani na obrascima – pa čak i namerno primenjene manipulacije – pogoršavaju neravnotežu mišića i umanjuju njihov kvalitet (t.j. kvalitet spastičnosti).

Specijalno osmišljena ABR Tehnika umanjuje kompresivnu slabost i služi za unutrašnje jačanje. Ovom tehnikom se postižu poboljšanja u svim elementima nošenja težine.

Dete sa ozbiljnim poremećajem razvoja:

Oktobar 2006

Jun 2009

Oktobar 2006

Jun 2009

Oktobar 2006 

Jun 2009

Dete sa blažim poremećajem u razvoju:

Maj 2008

Maj 2009

Maj 2008

Maj 2009

Starije dete:

Avgust 2007

Februar 2009

Avgust 2007

Februar 2009

Odrasla osoba:

Avgust 2007

Februar 2009

Avgust 2007

Februar 2009

Avgust 2009

Avgust 2009