Početna stranica / ABR - Terapija / Zašto ABR? / Unutrašnji hidrostaticki pritisak / 

Unutrašnji hidrostatički pritisak

Odmah ispod spoljašnjih slojeva kože, ispod mreže fascija otkrivamo hidrostatički pritisak gasova koji se reguliše unutar tela. To se očituje prilikom hirurških intervencija, pri pokušajima da se uvuku ovi prvi slojevi fascija koji se nazivaju potporna ravan. Kada se tkiva kidaju i seku čuje se kako izlaze balončići vazduha jer se tada otpuštaju gasovi inkapsulirani unutar tela.

Mreža vezivnih tkiva je sačinjena tako da organizmu obezbeđuje sistem unutrašnjeg hidrostatičkog pritiska. Ovaj sistem ima više funkcija koje prožimaju čitav organizam.

Bez takvog hidrostatičkog sistema, telesni kapacitet nošenja težine ne bi se mogao zamisliti. Hidrostatički pritisak koji je zatvoren unutar zamršenih i krhkih tkiva daje našem telu veoma strukturiranu otpornost na silu gravitacije i omogućuje pojavu unutrašnjeg relativnog bestelesnog stanja koje je potrebno za sve nivoe nošenja težine (weight bearing) - počevši od pasivnog ležanja na nekoj površini do zauzimanja uspravnog stava.

(Compressional weakness) Kompresivna slabost unutrašnjih struktura je direktan rezultat nemogućnosti tela da održi dovoljan unutrašnji hidrostatički pritisak.

Osim toga, zdravlje svake ćelije određeno je sposobnošću ćelijske membrane da održi unutrašnji hidrostatički pritisak. Ovaj unutrašnji pritisak membrane svake pojedinačne ćelije održava funkciju ćelije i sprečava neželjenu osmozu fluida unutar ćelije i fluida koji ispunjavaju prostor oko nje.

ABR Metoda prepoznaje značaj i važnost sposobnosti tela da održi unutrašnji hidrostatički pritisak. Stoga je ABR Tehnika kreirana tako da inicira rast i razvoj u okviru unutrašnjeg sistema fascijalnih tkiva koji služe da održe hidrostatički pritisak u telu.